lauantai 26. tammikuuta 2013

Talvikausi 2013, aloitus

Koitan kovasti, ettei kauden alkavia sarjoja koskeva postaus lykkääntyisi helmikuulle. On muutenkin ihan tarpeeksi syyllinen olo.
Ensivaikutelma alkavia sarjoja tutkiessa oli vähän niin ja näin. Tuntui, ettei talven animekiintiö tule täyteen, mutta sitten kävi ilmi, että lähes kaikki tällä hetkellä seuraamistani sarjat tulevat torstai-lauantai välillä. Alkuviikosta ei tietenkään tule mitään, mitä katson. Koska olen sarkasmilla kruunattu ajankäytön kuningas, haluan tietenkin katsoa uusimmat jaksot heti niiden tultua.

Alkaneet sarjat:

Viime kaudelta jatkavat:
Cardfight!! Vanguard
Fairy Tail
Psycho-Pass
Zetsuen no Tempest

Maoyuu Maou Yuusha, katsottu 4/12
Ensimmäistä jaksoa on ehtinyt kulua vajaat 4 minuuttia.
Vaikkei kyseessä ole mikään perinteinen fantasiasarja, en voi sanoa olevani pettynyt. Maanviljely, varsinkaan perunat, ja politiikka eivät välttämättä ole monen sydäntä lähellä, mutta voisin melko varauksetta suositella Maoyuuta lähes kenelle vain. Maoyuu sopii aihepiirinsä vuoksi eritysesti totisempaan, jalat-maassa -makuun, vaikka koomisia tissikommelluksiakin sattuukin välillä. Perusluonteeltaan Maoyuu vaikuttaa neljän jakson perusteella ihan mukiin menevältä sarjalta. On vain vähän vaikea sanoa mitään sarjasta, joka on kaikin päällisin puolin kunnossa, mutta jossa kehutaan perunan makua. Teknisesti Maoyuu on miellyttävä tapaus, niin silmään kuin korvaan, ja itse tykkään erityisesti Miyuki Sawashiron suorituksesta Onna-kishinä. "Kauden paras ending" -pysti menee muuten ehdottomasti Maoyuulle.

Sasami-san@Ganbaranai, katsottu 3/12
Shaft tulee taas. Ensimmäisen jakson jälkeen oli hyvin sekava olo. On ystävänpäivä, päähenkilö Sasami ei tee käytännössä katsoen mitään, jostain hyppii kolme omituista naishahmoa ja koko kaupunki (vai oliko peräti maailma, en muista enää) muuttuu suklaaksi. Niin ja joko mainitsin täysin värittömän ja hajuttoman Sasamin veljen, jota nähdään ja kuullaan ihan liikaa siihen nähden, miten ärsyttävä hahmo on kyseessä? Onneksi tässä älyttömyyden multihuopentumassa ei tarvitse velloa kauaa, koska heti toisessa jaksossa selitetään, mitä oikeastaan tapahtuikaan. Tosin kolmas jakso vetää osan sanoista takaisin.

Senran Kagura, katsottu 2/12
Senran Kaguran voi kiteyttää tasan kahteen sanaan: kauden tissit. En ole ihan varma, miksi katson tätä b-luokan ninjatyttöjentissitboingboing-viihdettä. Voinen vedota siihen, että totisemmat Maoyuu ja syksyltä jatkata Psycho-Pass tarvitsevat rinnalleen jotain kieliposkessa tehtyä idiotismia. Senranissa kaikki on typerää. OP ja ED ovat typeriä, hahmojen luonteet ja jutut ovat typeriä ja erityisesti taiteluasut ovat typeriä lisäksi juoni, mikäli sellaista on, on typerä. Eikä saa unohtaa lievästi liioiteltu fanipalvelua. Miksi vaivaudun..?

Vividred Operation, katsottu 3/12
Siinä missä Senran pitää huolen tissikiintiöstä, jää Vividredille perseet. Uudeksi Strike Witchesiksi nimitetty Vividred on oikeastaan ihan kelpo sarja, kun pääsee ensimmäisen jakson kliseiden aiheuttamista sairauskohtauksista. Mitään suurta ja mullistavaa en lähtisi silti odottamaan. Perusarvot, kuten animointi ja äänet, tuntuvat olevan kunnossa, mutta se, että kaikki viisi päähenkilötyttöä ovat samalla luokalla, saa aikaan pientä varautuneisuutta. Liekö tulossa suurtakin draamaa? Kohta siellä on ainakin yksi hahmo tippa linssissä ulisemassa, että "miksi täät näin, yyhyyy". Toivottavasti olen väärässä.

Cardfight!! Vanguard, kolmas kausi, katsottu 3/12
CFV olisi periaatteessa mennyt alkaviinkin, mutta koska kyse on vain jatkokaudesta, niin olkoon. Droppaan tämän heti kun keksin parempaa tekemistä sunnuntai-iltapäiviin. Olen kurkkuani myöten täynnä joka kauden alussa olevaa luritusta siitä, miten Vanguardia pelataan. Ollaan kolmannella kaudella! Kai nyt katsojat tietävät, miten sitä pelataan tai jos eivät, osaavat varmasti käyttää nettiä!

Fairy Tail, katsottu 166/?
Kagura ja fanityt-, siis Team Mermaid Heel.
Muuten jättäisin FTn kokonaan mainitsematta, mutta koska Great Magic Tournament arc. Mangaa aktiivisesti seuraavana mikään käänne ei tule enää yllätyksenä, lukuunottamassa pieniä muutoksia adaptaatiossa alkuperäiseen verratuna. Huomattavinta on pitkittäminen. Kisayleisön pällistelyä näytetään paljon enemmän ja tapahtumat, hieman itseään toistavasti, kulkevat pidemmän kaavan kautta. Hyvänä esimerkkinä Kagura (kuvassa keskellä) vs Yukino -jakso, jossa edellä mainittujen hahmojen ottelu on saanut muutamia uusia käänteitä mangaversioon verrattuna. Myös tahditus on eri. Suurinta huolta ovat kuitenkin aiheuttaneet seiyuuvalinnat. Sopiiko Saori Hayamin ääni kylmän rauhalliselle Kaguralle tai Kikoku Inouen ääni sadistiselle Minervalle? Jälkimmäisen sadisti-osuus on vielä hämärän peitossa, mutta ainakin ensiesiintyminen jaksossa 166 oli lupaava.

Psycho-Pass, katsottu 14/22
Kahden viikon tauon jälkeen PP palasi torstai-iltoihini takaumajaksolla. Kyseessä ei edes ollut kummankaan päähenkilön taustojen kartoitus vaan hyvin sivulla pidetyn Enforcerin, Yayoi Kunizukan. Jakson ensisijainen tarkoitus tuskin oli valottaa Yayoin yurivivahteista menneisyyttä, vaan enemminkin tutustuttaa katsoja sarjan maailman toimintatapoihin. Jos ihmisen Crime Coefficent nousee yli tietyn rajan, suljetaan henkilö laitokseen "parantumaan". Harva kuitenkaan pääsee ulos ja useimmat sekoavat lopullisesti. Vaikka Yayoi on vähäisen roolinsa takia omituinen valinta tällaiseen jaksoon, en jaksa marista. Ainoa ongelma on, että nyt kaiken muun sotkun lisäksi hänenkin tarinaansa jää odottamaan jonkinlaista ratkaisua.

Zetsuen no Tempest, katsottu 14/24
Maailmanloppu ei tullutkaan. Kuulostaako tutulta? Niin Tempestin katsojastakin. Tämäkin sarja piti tuskallisen kahden viikon tauon, mutta arkeen paluu ei ollut läheskään yhtä mukaansatempaava kuin Psycho-Passin kohdalla.  Kukaan ei kuollutkaan, paitsi kaksi miljardia ihmistä, ja ihmissuhdedrama jatkuu. Aikan lopullinen murhaaja selvinnee vasta sarjan loppumetreillä kauhean väännön jälkeen, koska sitä vieläkin vatvotaan edestakaisin. En enää edes osaa sanoa Tempestistä juuta taikka jaata, ja se on jo vakavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti